Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Χριστουγεννιάτικα…



Τα Χριστούγεννα του 1914, τα κανόνια σώπασαν!

Και εννοώ την ανακωχή των Χριστουγέννων του 1914 στο Δυτικό Μέτωπο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και τον ποδοσφαιρικό αγώνα που έπαιξαν οι στρατιώτες των συμμάχων απέναντι σε Γερμανούς. Εάν δεν υπήρχαν κάποιες ελάχιστες φωτογραφίες που δείχνουν μαζί Βρετανούς και Γερμανούς στρατιώτες καθώς και οι επιστολές που έστειλαν κάποιοι από τους πρωταγωνιστές σε δικούς τους ανθρώπους για να διηγηθούν το συμβάν, θα θεωρούσαμε την ιστορία τελείως φανταστική. 

Στις 24 Δεκεμβρίου 1914, ο υποδεκανέας Κούλσον του Βρετανικού στρατού, είχε γράψει στο ημερολόγιο του: "Τις πρώτες πρωινές ώρες βρισκόμουν στο χαράκωμα. Ήταν νύχτα όταν ξαφνικά οι Γερμανοί στρατιώτες άρχισαν να τοποθετούν στολισμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα και ένας εξ αυτών να τραγουδά την Άγια Νύχτα. Βγήκαν αυθόρμητα από το ανάχωμα και άρχισαν να περπατούν. Αρχίσαμε να τραγουδάμε τα κάλαντα και μία μεγάλη μάζα από εμάς βγήκε να τους συναντήσει στη νεκρή ζώνη”.

Αυτό ήταν, το φιτίλι του πολέμου είχε σβήσει έστω και για λίγο, έστω σε ένα μικρό σημείο. Οι αρχικοί δισταγμοί ξεπεράστηκαν και οι άνδρες από τις δύο πλευρές ανέβαιναν από τα χαρακώματα στην νεκρή ζώνη και αντάλλασσαν ότι είχε ο καθένας, λες και γνώριζαν ότι πρόκειται για μία ιστορική στιγμή που δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά στον πόλεμο. Οι Γερμανοί πρόσφεραν στους Εγγλέζους λουκάνικα και αυτοί με την σειρά τους τούς έδωσαν σοκολάτες. Τσιγάρα και εφημερίδες άλλαζαν χέρια. Δεν ήταν όμως μόνο αυτά. Κουμπιά από τις στολές γίνονταν αναμνηστικά που ανταλλάσσονταν ως δώρα, όπως επιβάλλει το πνεύμα των Χριστουγέννων. Ακόμη και εργαλεία δόθηκαν από την μία στην άλλη πλευρά ώστε να διορθωθούν ζημιές που είχαν δημιουργηθεί στα χαρακώματα του προ ολίγου εχθρού. Τη συνεννόηση βοήθησε το γεγονός ότι αρκετοί Γερμανοί γνώριζαν αγγλικά , καθώς πριν ξεσπάσει ο πόλεμος είχαν εργαστεί στην Μεγάλη Βρετανία.



Μέσα σε λίγη ώρα στο μεγαλύτερο μέρος του Δυτικού Μετώπου οι εχθροπραξίες είχαν σταματήσει και είχαν δώσει την θέση τους σε ειρηνικές δραστηριότητες. Ανάμεσα σε αυτές και δεκάδες ποδοσφαιρικούς αγώνες που έστηναν, κυρίως οι Εγγλέζοι, με αυτοσχέδιες μπάλες. Όπως αναφέρει στην μαρτυρία του ο Άγγλος στρατιώτης του Δυτικού Μετώπου, Μπέρτι Φέλσταντ, ο οποίος έως το τέλος της ζωής του θυμόταν λεπτομερώς εκείνη την ημέρα:

“Τα όπλα σίγησαν και οι στρατιώτες άρχισαν να βγαίνουν από τα χαρακώματα τους. Αφήσαμε και εμείς τα όπλα και συναντήσαμε τον εχθρό. Απ’ όσο θυμάμαι, οι Γερμανοί βγήκαν πρώτοι και άρχισαν να έρχονται προς το μέρος μας. Τους αντιγράψαμε αυθόρμητα. Χαιρετηθήκαμε και αρκετοί από εμάς άρχισαν να παίζουν ποδόσφαιρο. Μην φαντάζεστε τίποτα οργανωμένο. Μια αυτοσχέδια μπάλα βρέθηκε από το πουθενά και περίπου 50 άτομα αλλάζαμε πάσες. Μία από αυτές τις πάσες κύλησε προς την μεριά των Γερμανών και επέστρεψε με την πρόταση για έναν αγώνα μεταξύ στρατιωτών και από τις δύο πλευρές.


Στον αγώνα αυτό, χωρίς κανόνες, σύμφωνα με μαρτυρίες μπορεί να συμμετείχαν και πενήντα άνδρες από κάθε πλευρά και όπως θυμούνται ήταν περισσότερο μία κλοτσοπατινάδα με τις βαριές μπότες μέσα στο αφράτο χιόνι, παρά ένας αγώνας επιπέδου.


Έπαιξα γιατί μου αρέσει το ποδόσφαιρο. Δεν ξέρω πόσο κράτησε, ίσως μία ώρα και κανείς δεν κρατούσε σκορ. Το παιχνίδι τελείωσε όταν ο ταγματάρχης βγήκε από το ανάχωμα φωνάζοντας: "Σκοτώστε τους Ούνους, μην κάνετε φιλίες με αυτούς", δήλωνε αρκετά χρόνια αργότερα ο Ουαλός Μπέρτι Φελστάντ, που πέθανε σε ηλικία 106 ετών το 2001 και ήταν ένας από τους επιζήσαντες του πολέμου. Αυτό ήταν η ιστορική αυτή στιγμή δεν επαναλήφθηκε ποτέ ξανά μέχρι το τέλος του A' Παγκοσμίου Πολέμου. 

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η Γερμανοί φέρεται να νίκησαν τον αγώνα με 3-2, όμως όπως ανέφεραν κάποιοι από τους πρωταγωνιστές κανείς δεν παρακολουθούσε την εξέλιξη του σκορ καθώς το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να ζήσουν την στιγμή τους μετά από μήνες στα χαρακώματα.

συνειρμικά ήρθε αυτό...


Εδώ θα δείτε τους πιο διάσημους πίνακες των Χριστουγέννων:



Και μερικοί αγαπημένοι πίνακες με θέμα τους Αγγέλους

 Leon Francois Comerre, Détail de "L'Annonce aux bergers", 1875





Tiziano Vecelli or Tiziano Vecellio, Detail of "The Averoldi Polyptych"



Giotto, Angel detail of “El sueño de Joaquín” 



Edward Coley Burne-Jones, The Angel


Abbott Anderson Thayer , "Angel"
 

  Hans Memling, "Angel Holding an Olive Branch"

 
 Abbott Handerson Thayer  



Abbott Handerson Thayer,Angel



 Leonardo da Vinci


Leonardo da Vinci 



Giovanni Battista di Jacopo Rosso Fiorentino 



Raphael Kirchner, Angel  

Με αφορμή τα Χριστούγεννα, να δούμε και την πρώτη κάρτα που  φτιάχτηκε στο Λονδίνο το 1843. Την σχεδίασε ο ζωγράφος John Callcott Horsley, μετά από προτροπή του Sir Henry Cole ο οποίος σκεφτόταν τρόπο να στείλει τις προσωπικές του ευχές στην οικογένεια του, τους φίλους του αλλά και τους συναδέλφους του.



Η κεντρική εικόνα της κάρτας έδειχνε μια οικογενειακή στιγμή ενώ δεξιά και αριστερά σκηνές της φιλανθρωπίας. Με μεγάλα κεφαλαία γράμματα αναγραφόταν η ευχή "Χαρούμενα Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος σε εσένα"|. Η πρώτη Χριστουγεννιάτικη κάρτα φυλάσσεται μέχρι και σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο.


 Και μερικές …σύγχρονες κάρτες, που μου έστειλε η αδερφή μου.


χριστουγεννιάτικο  πάζλ...

  χορευτής...

 η  χορωδία...



Μελωδίες Χριστουγεννιάτικες








Με υγεία και πολλή, μα πάρα - πάρα πολλή, ΑΓΑΠΗ αληθινά Χριστούγεννα να έχουμε!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου