Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης!


Στα τέλη του 19ου αιώνα η Βιρτζίνια μεγάλωνε στη Νέα Υόρκη και αναρωτιόταν, όπως χιλιάδες παιδιά, αν υπάρχει Άγιος Βασίλης.


Το καλοκαίρι του 1897, σε ηλικία 8 ετών, ενθαρρυμένη από τον πατέρα της, αναγνώστη της συντηρητικής και εγνωσμένου κύρους νεοϋορκέζικης εφημερίδας Sun, στέλνει μια επιστολή για να μάθει αν πραγματικά υπάρχει Άγιος Βασίλης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ιστορία έχει η πίστη στην εγκυρότητα της εφημερίδας.



Η εφημερίδα απαντά με άρθρο το οποίο πέρασε στην μυθολογία της αμερικανικής δημοσιογραφίας για την τεράστια και αμείωτη απήχηση του κειμένου στο πέρασμα των χρόνων.



Το άρθρο έχει αναδημοσιευτεί αναρίθμητες φορές, έχει διασκευαστεί για το θέατρο, την τηλεόραση, τον κινηματογράφο.


Κάθε χρόνο στην Αμερική γίνονται αναγνώσεις, ενώ δεκάδες εφημερίδες το αναδημοσιεύουν. Η δε φράση «Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει...» πέρασε στην αγγλική γλώσσα ως έκφραση που χρησιμοποιείται για να καταδειχθεί με έμφαση πως κάτι είναι προφανέστατα αληθές και πραγματικό.


Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου βασιζόμενος σε αυτήν την αληθινή ιστορία, μια ιστορία που στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρασε στην μαζική κουλτούρα για το νόημα των Χριστουγέννων, στήνει μια μυθιστορηματική βιογραφία αφηγούμενος την ιστορία της Βιρτζίνια Ο' Χάνλον, μέσα από οκτώ σημαντικούς σταθμούς στη ζωή της, ενώ αφιερώνει και ένα κεφάλαιο στον πραγματικό ήρωα πίσω από το μύθο: στον Φράνσις Τσερτς, τον αρθρογράφο της εφημερίδας Sun που ανέλαβε να απαντήσει στην επιστολή.


Εστιάζει στη δύναμη του συμβολισμού που ακολούθησε τη Βιρτζίνια σε όλη της τη ζωή. Η προσωπικότητα του μικρού κοριτσιού καθορίστηκε από το πνεύμα του άρθρου. Έγινε δασκάλα, δίδαξε για πολλά χρόνια στα σχολεία της Νέας Υόρκης και εμψύχωσε τους μαθητές της σε πολλές κρίσιμες στιγμές (Α' και Β' παγκόσμιος πόλεμος, Κραχ του '29) διαβάζοντάς τους το άρθρο του Τσερτς. 
Το υπέροχο βιβλίο του Βασίλη Παπαθεοδώρου, γραμμένο με γλώσσα απλή και τρυφερή, αναδεικνύει το μεγαλείο των απλών πράξεων και των άυλων δώρων που δεν φθείρονται ποτέ και χαρίζουν, εκτός από χαρά, την πίστη και τη δύναμη ότι οι δυσκολίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με χαμόγελο και αισιοδοξία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου