Τρίτη, 8 Απριλίου 2014

"Destino" (Πεπρωμένο)! 

Πρόκειται για το αριστουργηματικό μικρού μήκους animation, "Destino" (Πεπρωμένο) στο οποίο συνεργάστηκαν δύο μεγάλες φυσιογνωμίες, δύο ογκόλιθοι του είδους του ο καθένας, ο μεγάλος σουρεαλιστής καλλιτέχνης Σαλβαντόρ Νταλί με τον σημαντικότερο εμπνευστή κινουμένων σχεδίων Γουόλτ Ντίσνεϊ.


Μεταξύ του 1945 και του 1946, και μετά το "Fantasia", ο Νταλί εμπνεύστηκε αλλά και ζωγράφισε μια ολόκληρη ιστορία που με τη βοήθεια του Τζον Χέντς, συνεργάτη του Ντίσνεϊ, της δόθηκε η κίνηση προκειμένου να γίνει ένα πρωτότυπο, σουρεαλιστικών μεταβαλλόμενων εικόνων, κινούμενο σχέδιο.

 

Όμως μετά από 8 μήνες δουλειάς έμεινε ανολοκλήρωτο μέχρι που, μετά από 58 χρόνια, ήρθε η ώρα του να συνθέσουν όλα όσα υπήρχαν στα αρχεία της εταιρίας και να δει ο κόσμος το αποτέλεσμα της δουλειάς αυτής, ολοκληρωμένης πλέον.

Το animation στηρίχθηκε στο σουρεαλιστικό μοτίβο του καλλιτέχνη με τις αναφορές του στο Φρόιντ και τις διπλής σημασίας εικόνων του που μεταβάλλονται αριστουργηματικά δημιουργώντας ένα ντελίριο των συναισθημάτων και του υποσυνείδητου.Η μουσική είναι του Μεξικανού Armando Dominguez και η μουσική διασκευή του Michael Starobin.

Απολαύστε το, είναι εξαιρετικό!!!


3 σχόλια:

  1. Καταπληκτικό! Στο πνεύμα της Φαντασίας. Και το τραγούδι της Dora Luz έξοχο. Το βρίσκω ενδιαφέρον πως ένα έργο για τον χρόνο πάγωσε στον χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κρόνος-Χρόνος, Έρωτας σε αέναο παιχνίδι. Αυτό σκέφτηκα μόλις το πρωτοείδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή