Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Προσόψεις σπιτιών, έργα Τέχνης!




Λες και μ’ ένα μαγικό ραβδάκι, ο Γάλλος καλλιτέχνης Patrick Commecy με την ομάδα του, μεταμόρφωσαν άχρωμες, συνηθισμένες, αδιάφορες στο βλέμμα προσόψεις κτιρίων σε μοναδικά, καλόγουστα, λεπτομερέστατα σκηνικά! 


Από 'κείνα, που το μάτι σου σκαλώνει και μένει πάνω τους, να ανασάνει, να ξαποστάσει από το μονότονο, άχαρο γκρίζο των μεγαλουπόλεων…


Έτσι,  σε διάφορα σημεία της Γαλλίας μονότονοι τοίχοι κτιρίων βάφτηκαν με τη δύσκολη τεχνική του trompe l’oeil και ξαναγεννήθηκαν μέσα από ολοζώντανες εικόνες! 


Στο κάτω μέρος των φωτογραφιών, φαίνεται πώς ήταν η πρόσοψη του κτιρίου πριν την εικαστική παρέμβαση.


Πανέμορφα υπερρεαλιστικά σκηνικά,  με την τεχνική της "οφθαλμαπάτης", αποτυπώνουν μια εξαιρετικά ρεαλιστική εικόνα δημιουργώντας την ψευδαίσθηση, ότι τα αντικείμενα που απεικονίζονται έχουν τρισδιάστατη μορφή, ενώ ενσωματώνονται στην παραγματική εικόνα του κόσμου που περπατά στους δρόμους.


Δεν είναι μόνο που σε εντυπωσιάζουν τα παράθυρα, οι πόρτες, τα ολάνθιστα - γεμάτα ανθρώπους που βιώνουν καθημερινές δραστηριότητες - μπαλκόνια,  τα ζώα, οι σκιές, τα χρώματα, τα σκαλιά, όλες οι εικόνες που σφύζουν από ζωντάνια!...,



Είναι που τα βλέπεις και νομίζεις πως ακούς τον απόμακρο βόμβο από τις ομιλίες, τα πηγαία γέλια, τα ξεφωνητά των παιδιών, τις φωνές των ζώων, το απαλό θρόισμα της απλωμένης μπουγάδας. Παίρνεις βαθιά ανάσα για να μυρίσεις το μεθυστικό άρωμα των ανθισμένων λουλουδιών, ενώ κάνεις και μια βουτιά στη μνήμη σου ανασύροντας διάσημες προσωπικότητες και χαρακτήρες γνωστών μυθιστορημάτων. Εν ολίγοις, φεύγεις… ταξιδεύεις!



Τελικά, όταν διαθέτει κάποιος δημιουργική φαντασία, μπορεί να συλλάβει την ιδέα, να ονειρευτεί το αποτέλεσμα και να ντύσει την καθημερινότητα με ρούχα ποιητικά! 



Ήταν ό,τι καλύτερο βρήκα στα mail μου, μετά από άλλη μια εξαντλητική μέρα. 
Ευχαριστώ σε, φίλε, που μου το έστειλες!

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο Κατερίνα. Έχω δει ένα από κοντά και συγκεκριμένα το 5ο στη σειρά. Η έκπληξη να το βλέπεις ξαφνικά μπροστά σου όταν στρίβεις δεν περιγράφεται. Στην αρχή νόμισα πως πρόκειται για πραγματική σκηνή αλλά σύντομα αντιλαμβάνεσαι πως το πουλί είναι στατικό.
    Παρόμοια αίσθηση θυμάμαι από τον καθεδρικό της Αμβέρσας, όπου στην δεξιά γωνία όπως βλέπουμε τον ναό από την πρόσοψη βλέπεις πως υπάρχουν εργάτες και δουλεύουν το ημιτελές στο σημείο εκείνο κτίσμα, για να αντιληφθείς σύντομα πως πρόκειται για αγάλματα. http://en.wikipedia.org/wiki/Cathedral_of_Our_Lady_(Antwerp)#mediaviewer/File:%27Statue_of_the_Builders%27_by_Tania_Dey.JPG

    Ωραία που θα ήταν να είχαμε και στις πόλεις μας τέτοια όμορφα έργα τέχνης, πέρα από αυτά που μας κληροδότησαν οι αρχαίοι και λίγα σκόρπια γλυπτά εδώ και κει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή