Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Διάτομα τα...μαγικά!

Με μια απλή ματιά, είναι μικροσκοπικά φύκια με ρόδινο χρώμα, όμως, αν μεγεθυνθούν στο μικροσκόπιο, τα διάτομα, που επίσης λέγονται βακιλλαριοριοφύκη, μεταμορφώνονται σε εντυπωσιακότατα γλυπτά!!!  

διάτομα αποτελούν μια πολύ σημαντική ομάδα φυτοπλαγκτικών οργανισμών και είναι άφθονα τόσο στα θαλάσσια οικοσυστήματα όσο και στα εσωτερικά νερά. 

Πρόκειται για μονοκύτταρα φύκη με κυτταρικό τοίχωμα που εμφανίστηκαν την Ιουρασική περίοδο, πριν από περίπου 185 εκατομμύρια χρόνια. 

Ο αριθμός των ειδών που ανήκουν στα διάτομα δεν είναι απόλυτα γνωστός, αλλά πιστεύεται ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 100.000 είδη, τα μισά από τα οποία είναι θαλάσσια.


Αυτοί οι μικροσκοπικοί οργανισμοί είναι από τους μικρότερους στον πλανήτη, αλλά και από τους πιο όμορφους.  

Προστατευμένοι από το κέλυφός τους, μοιάζουν με κοσμήματα ή φανταχτερά κουμπιά πάνω από έμβια όντα, και συχνά βρίσκονται στο νερό.

Στο μικροσκόπιο η ομορφιά τους αποκαλύπτεται με τον καλύτερο τρόπο…
Οι επιστήμονες τα αγαπούν ιδιαίτερα, αφού στοιβάζονται στους βυθούς και αποτελούν το καλύτερο "ρολόι"  για να χρονολογούν τις γεωλογικές μεταβολές.  Παράλληλα, υπόσχονται τη δημιουργία φωτοβολταϊκών στοιχείων που θα πολλαπλασιάζουν επί 3 την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια. 
Διάτομα τα ...φωτοβολταϊκά, λοιπόν! 


Κάθε φορά που αντιλαμβάνομαι την απέραντη ομορφιά και αρμονία στη δομή της φύσης, απλά... υποκλίνομαι!




7 σχόλια:

  1. Δηλαδή ισχυρίζεσαι ότι οι παραπάνω υπέροχες εικόνες δεν είναι από κεντήματα ερωτευμένων γυναικών, αλλά από κοντινά πλάνα από... φύκια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ούτε ερωτευμένων γυναικών, ούτε χαζογιαγιάδων που ετοιμάζουν την προίκα του εγγονιού! Ναι, φίλε μου, από φύκια!!! Απίστευτο, ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα αν είναι έτσι το πράμα όπως το λες, είναι ακόμα πιο παράδοξο και θαυμαστό. Διότι πως γίνεται εδώ και χιλιετίες τώρα, ερωτευμένες γυναίκες και κυρίως χαζογιαγιάδες, να κεντούν τέτοια υπέροχα μοτίβα, πριν η ανθρωπότητα με το μικροσκόπιο ανακαλύψει ότι αυτά υπάρχουνε στα φύκια;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε μου, ωραίο ερώτημα, νομίζω ο Κωνσταντίνος είναι ο πλέον κατάλληλος να σου απαντήσει. Καλή αντάμωση, θα λείψω για λίγο, Κωνσταντίνε "Χρόνια Πολλά!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομίζω πως έχει να κάνει με τα μαθηματικά, τα οποία όπως και η μουσική συλλαμβάνονται από τον εγκέφαλό μας για κάποιον άγνωστο μέχρι τώρα λόγο. Ο άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί αλλά και να επινοήσει τη συμμετρία, όπως τον ρυθμό, τη μελωδία και την αρμονία. Για μένα η μουσική είναι περισσότερο μυστηριώδης, αν και αυτή υπάρχει και στη φύση (τι άλλο κάνουν τα αηδόνια καθημερινά;), επειδή η συμμετρία είναι ορατή ως ο κανόνας σε όλα τα έμβια, από τον διπλόκοκκο της γονόρροιας ως τον αστερία και από τις μυστηριώδεις συμμετρίες της Εδιάκαρα έως τους κορμούς των κυκαδικών και από τη συμμετρία του κάθε φύλλου κάθε φυτού έως τη συμμετρία των κρυστάλλων και από τη συμμετρία των μαλακίων και των εντόμων έως όλων των χορδωτών. Και σε αλληλεπίδραση με το περιβάλλον, την επιφάνεια μιας λίμνης για παράδειγμα, έχουμε και κατοπτρικές συμμετρίες.
    Η συμμετρία εμπεριέχεται στη φύση για κβαντικούς λόγους, πρόκειται για τις αποστάσεις που λαμβάνουν τα άτομα με όμοιο φορτίο σε ένα μόριο. Αναγκαστικά απωθούνται με συμμετρικό τρόπο σχηματίζοντας ας πούμε τετράεδρο ή κύβο, ο οποίος επαναλαμβάνεται σε κλίμακα. Αλλά και η ζωή εξοικονομεί πόρους όταν πλάθει κάτι και το πολλαπλασιάζει επί 2 (ζώα), 5 (αστερίες), 8 (μαλάκια).
    Με συμμετρίες δεν εκφράζονταν μόνο οι γυναίκες. Μην ξεχνάμε τη Γεωμετρική περίοδο της ιστορίας μας ή τα περίφημα αραβουργήματα.

    Ελπίζω να μη λείψεις πολύ Κατερίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή