Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Ανδρέας Ζυμβραγός



Ένας από τους αγαπημένους μου, όχι και τόσο γνωστός, ζωγράφος είναι ο Ανδρέας Ζυμβραγός.

Γεννημένος  στα Χανιά, σπούδασε πιάνο και θεωρητικά στο Ωδείο ATHENEAUM (1980-1995), ζωγραφική δίπλα στον Ηλία Παπαηλιάκη και στο εργαστήριο του Γ.Ψυχοπαίδη (1996-1999). Έργα του υπάρχουν στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στα Χανιά.

Το 2010 (Φεβρουάριος - Μάρτιος) η αίθουσα Τέχνης ΑΓΚΑΘΙ (Μηθύμνης 12 & Επτανήσου, Πλ. Αμερικής ) οργάνωσε και παρουσίασε έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Ζυμβραγού με τίτλο "Μυθολογία", 


ενώ η έκθεση πραγματοποιήθηκε και στα Χανιά τον ίδιο χρόνο(Νοέμβριος - Δεκέμβριος)


Η έκθεση περιελάμβανε 35 έργα μικτής τεχνικής χωρισμένα σε δύο ενότητες.

Η πρώτη, ανθρωποκεντρική, με θέμα το μικρό αγόρι και το χάρτινο καραβάκι λειτουργούσε σαν αναφορά στην εποχή της αθωότητας.








Η δεύτερη και κεντρική ενότητα των έργων του περιελάμβανε φανταστικά, υπερρεαλιστικά τοπία με θέμα τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν τη προσωπική μυθολογία του καλλιτέχνη: 
το ερημοκλήσι στη θάλασσα, 







το φωτισμένο πλοίο, 




οι μεταφυσικοί ουρανοί με τα απειλητικά σύννεφα…




 

το σπίτι στα νερά, 

Η τεχνοκριτικός Πέγκυ Κουνενάκη σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης:  
"Το ρεαλιστικό τοπίο, τις περισσότερες φορές, μοιάζει να λειτουργεί ως πρόφαση για να μπορέσει ο καλλιτέχνης να αναπαραστήσει το ιστορικά δομημένο περιβάλλον του, χώρους και τόπους που τον σημάδεψαν ως παιδί. Μ' άλλα λόγια εικονοποιεί τις μνήμες του. Η ανάκλαση της εικόνας πάνω στα ήρεμα νερά δεν είναι άλλο από μια προβολή της μνήμης στο σήμερα. Ο Ζυμβραγός προέρχεται από τον χώρο της μουσικής και την αίσθησή της τη φέρει μέσα του και την μεταφέρει ατόφια στη ζωγραφική του. Γνωρίζει καλά το μέτρο, τις κλίμακες, το ρυθμό, την αρμονία. Οι συνθέσεις του διακρίνονται από ελεγχόμενη και καλοζυγισμένη ακρίβεια στο σχέδιο, ένα συνεχές παιγνίδι με τις αντιθέσεις φωτός - σκιάς, με έναν τρόπο που αγγίζει τα όρια μιας μεταμοντέρνας οπτικής. Στα έργα του κυριαρχεί ένας ιδιότυπος φωτορεαλισμός, τεχνική που τον βοηθά να ζωγραφίσει αληθοφανείς εικόνες, οι οποίες αν και δεν στηρίζονται στην φωτογραφία, ωστόσο την μιμούνται, ως ένα βαθμό πάντα, ως προς εκείνες τις χρωματικές αντιθέσεις που παράγουν οπτικές και νοηματικές ψευδαισθήσεις. "









 
Ένας καλλιτέχνης, που μια ματιά στα έργα του αρκεί να σε χαλαρώσει και να σε ταξιδέψει όσο βάρβαρη, πεζή κι αν είναι η καθημερινότητά σου! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου