Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Από "άχρηστα" υλικά!


Κάποιες φορές, όταν υπάρχει έμπνευση,  με υλικά που δε γεμίζουν το μάτι μπορείς να φτιάξεις μικρά έργα τέχνης! Στο Σχολείο μου αρκετές φορές, στο πλαίσιο της ανακύκλωσης, έχουμε τολμήσει και  δημιουργήσει εξαιρετικά τέτοια έργα. 

Όμως η Βρετανίδα καλλιτέχνιδα Jane Perkins αναδημιουργεί γνωστά πορτρέτα διάσημων ζωγράφων, επιστημών, πίνακες γνωστών ζωγράφων, μνημεία και άλλα πολλά χρησιμοποιώντας χιλιάδες πολύχρωμα αντικείμενα που βρίσκει γύρω της.


Από κουμπιά σε διάφορα σχέδια και σχήματα μέχρι πλαστικά μαχαιροπίρουνα και τουβλάκια lego, η δημιουργός έχει μια μεγάλη γκάμα υλικών που χρησιμοποιεί στις συνθέσεις της.



Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό!







Εντυπωσιακά όμως έργα από καθημερινά αντικείμενα δημιουργεί και ο Γάλλος εικαστικός Bernard Pras, πετυχαίνοντας να συνδυάζει αρμονικά την τέχνη με την ανακύκλωση.
Τα πράγματα που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης είναι συνήθως παιχνίδια, ρούχα, κλαδιά, κομμάτια από καουτσούκ, εργαλεία και ό,τι άλλο μπορεί να συμπληρώσει το εκάστοτε μεγάλης κλίμακας έργο τέχνης, αφού τοποθετηθεί στο κατάλληλο σημείο. .



Από κοντά οι δημιουργίες του Bernand Pras ίσως μοιάζουν περισσότερο με σωρό από στοιβαγμένα, ανομοιογενή πράγματα -θα έλεγε κανείς ακόμα και με σωρό από σκουπίδια- από μακριά όμως αποκαλύπτεται η πραγματική τους μαγεία.


Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε πώς δημιουργείται ένα έργο με την τεχνική της αναμόρφωσης, όπως λέγεται, καθώς και φωτογραφίες από τα πιο δημοφιλή έργα του εικαστικού.

Κάποιοι τα βρίσκουν τελείως άχρηστα όλα αυτά. Σε κάποιους άλλους θυμίζουν δημιουργικές, χαμένες εποχές, τότε που τα παιχνίδια πρώτα τα φανταζόμασταν, μετά τα δημιουργούσαμε και μετά τα παίζαμε. Ανήκω στη δεύτερη ομάδα.


4 σχόλια:

  1. Πραγματικά πανέμορφο. Ελπίζω να μην κάνει μόνο pop εικόνες, ο άνθρωπος είναι ικανός για μεγάλη τέχνη.
    Σήμερα 13 Φεβρουαρίου και σε 13 ημέρες κλείνουμε 2 έτη μοναξιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 2 ή 1; Χθες στην εκδρομή του Σχολείου μου το σκεφτόμουν…
    Σε μια μικρή γωνίτσα, μιας μικρή χώρας, ενός μικρού πλανήτη, ενός μικρού γαλαξία, χωρέσαμε ολόκληρο… Σύμπαν της Τέχνης!
    Τόσο μικρή ή τόσο μεγάλη η μοναξιά; "Πιο καλή η μοναξιά…" ή "Ποτέ δεν είμαι μοναχός…";
    Ιδού η απορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1 φυσικά. Τι σκεφτόμουν και υπέπεσα σε αυτό το λάθος; Ίσως για τα μαθηματικά του ασύνειδου 1 έτος επί 2 άτομα= 2 ανθρωποέτη; Μπά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ξέρω "του ασύνειδου"
    τα μαθηματικά σου,
    ξέρω πως, παρά 3, τα 100
    εγώ και η αφεντιά σου,

    ανθρωποέτη κάνουμε
    μαζί αν μας προσθέσεις,
    κι άσε τους πολλ/σμούς,
    σε σφάλμα θα υποπέσεις! :) :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή