Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Το 2015 Διεθνές έτος φωτός!



Είναι γνωστό ότι το 2015 επιλέχθηκε ως Διεθνές Έτος Φωτός, αλλά και των τεχνολογιών που βασίζονται στο φως. Γιατί όμως το έτος 2015 θεωρείται ορόσημο σχετικά με το φως;



Διάβασα λοιπόν στο http://physicsgg.me/ ότι:
σύμφωνα με την European Physical Society εξετάζοντας κανείς τις σημαντικότερες ανακαλύψεις του παρελθόντος σχετικά με το φως, παρατηρεί ότι πραγματοποιήθηκαν 50, 100, 150 και 200 χρόνια πριν το 2015.

Έτσι, το 1815 ο Fresnel δημοσίευσε την πρώτη εργασία του, που υποστήριζε την κυματική συμπεριφορά του φωτός.
Το 1865 ο Maxwell διατυπώνει την ηλεκτρο-μαγνητική θεωρία του φωτός (την πρώτη φυσική θεωρία που ενοποίησε δυο είδη δυνάμεων – ηλεκτρική και μαγνητική).
Το 1915 δημοσιεύεται η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Einstein, όπου το φως κατέχει κεντρικό ρόλο.
Το 1965 οι Penzias και Wilson ανακαλύπτουν την μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου, την ηλεκτρομαγνητική ηχώ των πρώτων στιγμών της δημιουργίας του σύμπαντος.

Επιπλέον, το 2015 απέχει 1000 χρόνια από το σημαντικό έργο στην οπτική, του άραβα επιστήμονα Ibn Al-Haytham και 400 χρόνια από την εφεύρεση της πρώτης τεχνολογικής κατασκευής που έκανε χρήση της ηλιακής ενέργειας.

(Υπενθυμίζεται ότι και το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2014 είχε άμεση σχέση με το φως. 


Μακάρι το 2015 να είναι ολόφωτο, να το ζήσουμε με πολλή Αγάπη και υπομονή, ενδοσκόπηση και αυτογνωσία, να ενδιαφερόμαστε περισσότερο  για το "να είμαστε" παρά για το "να έχουμε", να εξαφανίσουμε τη συναισθηματική φτώχεια, να υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι που μας αγαπούν και μας νοιάζονται αληθινά, και κάθε ημέρα του νέου χρόνου να είναι γεμάτη από χαρούμενες στιγμές και ειδήσεις  "…λες κι είν’ γιορτή  - Πρωτοχρονιά"!



"…γλιστράμε και περνούμε

κι αν μένει κάτι εδώ

είναι το Φως, που μας χαρίστηκε να δούμε…"


Αγαπημένοι συνεργάτες μου, Κωνσταντίνε και Γιάννη, με Υγεία και Αγάπη το νέο έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου