Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Σκέψεις και "κρατήματα"…



Είπαμε "έτος Φωτός το 2015", αλλά πού να φανταστούμε πως θα έκανε ποδαρικό στην πόλη του Φωτός με σκοτεινά γεγονότα; Από τι να κρατηθείς κι από πού να πιαστείς, μέσα στον καταιγισμό τόσων δυσάρεστων ειδήσεων;  Δεν μπορείς κι ούτε θέλεις φυσικά, να κλείσεις μάτια και αφτιά σε τέτοια γεγονότα ούτε έχουν σταματημό οι σκέψεις για επερχόμενο νέο κύκλο διώξεων της "πολιτισμένης" Δύσης στη "βάρβαρη" Ανατολή… Είναι γεγονός, πως όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες κι όποιος σπέρνει θύελλες θερίζει τυφώνες, μόνο που συνήθως την πληρώνουν οι μη έχοντες λόγο στα μακελειά. Κι αυτό που  με προβληματίζει, είναι η "εκμετάλλευση" της τρομοκρατίας, η ..."άλλη τρομοκρατία", προκειμένου να εξασφαλιστεί το κάθε είδους "κέρδος" και ο άλλου είδους "σκοταδισμός" από τους πολιτικούς…


Κι όταν αρχίζουν τα αποσιωπητικά στη σκέψη μου και τα εισαγωγικά στις λέξεις, τότε είναι που ψάχνω και βρίσκω κρατήματα στα όνειρα και στην Ποίηση! Και οι φωτογραφίες του έναστρου ουρανού είναι Ποίηση και Όνειρο μαζί! Όλες οι παρακάτω φωτογραφίες είναι του Μάικ Τέιλορ. 


Αν δεν σου λείψει ένα κομμάτι ζωής, όνειρα μην περιμένεις.

Οδ. Ελύτης, "Εκ του πλησίον"


..το κεραμίδι σου όνειρο, καρένα σύννεφου
και πάει...

Έκτωρ Κακναβάτος



 Από υλικό ονείρων είμαστε φτιαγμένοι, και τη μικρή ζωή μας ύπνος την περιζώνει
 λέει στην "Τρικυμία" του ο Σέξπιρ.


Νὰ τὸ φωνάξω τόσο δυνατὰ
ποὺ νὰ μὴν ξανακοιμηθεῖ κανένα ὄνειρο στὸν κόσμο
καμιὰ ἐλπίδα πιὰ νὰ μὴν πεθάνει
.

Τ. Λειβαδίτης



"Κάποτε", γράφει ο Ελύτης, "όταν ρώτησα ένα θείο μου, τι είδους όνειρα έβλεπε, μ’ απάντησε με ιερή αγανάκτηση: Όνειρα; τρελός είμαι παιδάκι μου να βλέπω όνειρα;", και συνεχίζει ο Ποιητής, "Καταλαβαίνετε, δηλαδή: το ένα τρίτο της ζωής μας είναι αμελητέο και καταδικαστέο, ίσως και ανήθικο".


Και συνεχίζει ο Ελύτης: "Ανάμεσα στη φροϋδική Επιστήμη των Ονείρων και στους λαϊκούς Ονειροκρίτες έτρεφα πάντοτε την ελπίδα να βρω έναν τρίτο δρόμο, έναν τρόπο λιγότερο επιστημονικό, και συνάμα λιγότερο αφελή, που να μου επιτρέπει να χειρίζομαι το υλικό των ονείρων, ανεξάρτητα και πάνω από την ψυχαναλυτική ή την προφητική σημασίας τους. Πολύ γρήγορα όμως κατάλαβα ότι "δεν είναι εύκολες οι θύρες."
Ο. Ελύτης, "Ανοιχτά χαρτιά"



Όνειρα κι όνειρα ήρθανε
Στα γενέθλια των γιασεμιών
Νύχτες και νύχτες στις λευκές
Αϋπνίες των κύκνων

Η δροσιά γεννιέται μες στα φύλλα
Όπως μες στον απέραντο ουρανό
Το ξάστερο συναίσθημα.


Ο. Ελύτης, "Προσανατολισμοί"



Θεέ μου! πως θα κατορθώσω

Μόνο ένα απ΄ το ανήλεο κύμα να γλιτώσω;

Όλα όσα βλέπουμε ή ό,τι φαινόμαστε

Όνειρο είναι μονάχα μέσα σε όνειρο;

Έντγκαρ Άλλαν Πόε, "Ποιήματα"


"Στον καθένα μας υπάρχουν δυο όντα. Το πρώτο, το αληθινό, είναι αυτό των ονείρων μας, αυτό που γεννιέται στην παιδική ηλικία και συνεχίζεται σ’ όλη μας τη ζωή. Το δεύτερο, το ψεύτικο, είναι αυτό των φαινομένων, των λόγων μας, των πράξεών μας, των κινήσεών μας. Το ονειρικό ον είναι η ποίηση, το φαινομενικό είναι η λογική"
 Ε. Μορέν, "Έρωτας, ποίηση, σοφία", (αποδίδοντας τη ρήση στον Φερνάντο Πεσόα.)



Κοιμούμαι και η καρδιά μου ξαγρυπνά,
κοιτάζει τ’ άστρα στον ουρανό και το δοιάκι
και πώς ανθοβολά το νερό στο τιμόνι.

Γ. Σεφέρης


"Όλα αυτά τα πράματα (τα όνειρα), συλλογίστηκα, είναι παιδιά της εδικής μας ανησυχίας και παίρνουν στον ύπνο τη λαμπρότατη στολή του συμβόλου. Εμείς οι ίδιοι τα δημιουργούμε. Δεν ξεκινούν από μακριά να μας βρουν, δεν είναι μηνύματα που μας έρχονται από παντοδύναμες, σκοτεινές περιοχές. Είναι δικές μας, χωρίς καμιάν έξω από μας αξία, εκπομπές. Δεν είναι η ψυχή μας ο δέκτης, είναι ο πομπός. Δεν πρέπει να τρομάζουμε"
Νίκος  Καζατζάκης, "Αλέξης Ζορμπάς"







Και μπορεί να με βρίσκουν σύμφωνη τα λόγια του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη:

..Να ’σαι τόσο πρόσκαιρος....και να κάνεις όνειρα τόσο αιώνια!


..αλλά απόψε προτιμώ τα κλείσω την ανάρτηση με τα λόγια του Δροσίνη:



Και στης ζωής τους άσχημους χειμώνες,
Αλκυονίδες μέρες καρτερώ!




Εξάλλου, πατέρας όλων μας είναι ο Ουρανός και μητέρα μας η Γη! Κι εύχομαι ολόψυχα, να το συνειδητοποιήσουν σύντομα όλοι οι λαοί του, μικροσκοπικού μπροστά στο απέραντο Σύμπαν, πλανήτη μας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου