Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Βγάλτε τα Μουσεία στους δρόμους!

Ο Γάλλος Julien De Casabianca, εικαστικός και κινηματογραφιστής, είχε μια πρωτότυπη ιδέα, που ήδη υλοποιείται και έχει επεκταθεί σε διάφορες χώρες του κόσμου. Καλεί, λοιπόν, τους πολίτες να πάνε στα μουσεία της πόλης τους, να βγάλουν φωτογραφίες τα έργα που εκτίθενται με τα κινητά τους, να τα τυπώσουν σε χαρτί και να τα κολλήσουν στους τοίχους της πόλης τους. Έτσι, πιστεύει, ότι βοηθά να "ελευθερωθεί" η τέχνη και να είναι προσβάσιμη σε όλους.
 














Ο ίδιος το εφάρμοσε αυτό στο Παρίσι και στο Λονδίνο, όμως καλλιτέχνες και πολίτες από διάφορες άλλες χώρες έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμά του και ιδού το αποτέλεσμα!

Λυόν, Γαλλία

Λονδίνο, Μ. Βρετανία

Ντιζόν, Γαλλία

Μπαστιά, Γαλλία

Παρίσι, Γαλλία

Εκεί που διάβασα το άρθρο αυτό, σχολίαζαν πως: "είναι καιρός πια να ανοίξει ενας ουσιαστικός διάλογος πάνω στον ρόλο των μουσείων και της τέχνης που είναι κλεισμένη μέσα σε τέσσερις τοίχους, για τα πολύ ακριβά εισητήρια που μπαίνουν σε πολλά μουσεία του κόσμου, και πάνω από όλα, για την σχέση της τέχνης με την κοινωνία."
Βαρκελώνη, Ισπανία

Ρίγα, Λετονία

Επίσης ανέφεραν, πως "κάθε δράση που φέρνει την τέχνη σε άμεσο διάλογο με την καθημερινότητα των πολιτών, που δημιουργεί πυρήνες αντίστασης στο κράτος και στα ιδιωτικά ιδρύματα που είναι οι κύριοι διαχειριστές της τέχνης και δημιουργεί «ρωγμές» σε αυτό το σύστημα, είναι καλοδεχούμενη, ανεξάρτητα από το αν η αρχική πρόθεση του καλλιτέχνη ήταν πολιτική ή απλά αισθητίστικη."
Λος Άντζελες, ΗΠΑ

Φρανκφούρτη, Γερμανία

Νέα Ορλεάνη, ΗΠΑ

Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Νέα Υόρκη, ΗΠΑ


Νέα Υόρκη, ΗΠΑ


Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ


Βρυξέλλες, Βέλγιο

Λέτε να δούμε γειτονιές, δρόμους, πλατείες και σοκάκια των πόλεών μας κεκοσμημένα με έργα Τέχνης από τα Μουσεία μας; Pas mal... Όνειρο θα ήταν!!!

1 σχόλιο: