Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Μια έκθεση αφιερωμένη στα πρόσωπα της γυναίκας, μέσα από το έργο ενός μεγάλου σουρεαλιστή!


Αν έμενα λίγο πιο κοντά, σίγουρα το φετινό καλοκαίρι θα επισκεπτόμουν την Άνδρο. Θυμάμαι, όταν ζούσαμε στην Αθήνα, έπαιρνα το καράβι με τη μεγάλη μου κόρη (τότε μπουσουλούσε ακόμα!) και δεν χάναμε καλοκαιρινή έκθεση του  Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Χώρα... Μέναμε σε σκηνή στο οργανωμένο κάμπινγκ και απολαμβάναμε την κάθε έκθεση, μαζί και τις ομορφιές του νησιού!


Φέτος, η έκθεση στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Χώρα της Άνδρου είναι θεματική, αφιερωμένη στον πολυσχιδή Man Ray και αφορά τη Γυναίκα ιχνηλατώντας "τα πρόσωπά της"! Η διάρκεια της έκθεσης είναι έως 27 Σεπτέμβρη.


"Χρειαζόταν, εν τέλει, όλη αυτή η σπινθηροβόλος περιέργεια, όλη η ακαταμάχητη τόλμη που χαρακτηρίζουν, άλλωστε, τη συμπεριφορά του διανοούμενου Μαν Ρέι, για να μπορέσουν τα τόσα αντιφατικά και γοητευτικά συνάμα χαρακτηριστικά, τα οποία επιλέγει να μας δώσει, να γίνουν ένα και μοναδικό ον, στο πρόσωπο του οποίου μας έμελλε να δούμε την τελευταία ενσάρκωση της Σφίγγας." Αντρέ Μπρετόν  


O Man Ray ζωγραφίζει την Ava Gardner

Κατά τον André Breton, φίλο και συνοδοιπόρο του στο μεγάλο κίνημα του Σουρεαλισμού, ο Man Ray υπήρξε από τους λίγους που κατάφεραν να αναδείξουν με την τέχνη του φακού μια ανέκδοτη θεματολογία η οποία, χωρίς να αφήνει κανέναν αδιάφορο, συναρπάζει, εκπλήσσει, αιφνιδιάζει.

Coco Chanel, 1935 Αργυροτυπία, μεταγενέστερη εκτύπωση, Ιδιωτική συλλογή

Η Γυναίκα, ανώνυμη ή επώνυμη, καταξιωμένη ή αγνοημένη, μούσα ή ερωμένη, δημιούργημα ακόμα της φαντασίας του καλλιτέχνη απαθανατίζεται και αναδεικνύεται σε κυρίαρχη φιγούρα με κάθε μέσο και τρόπο σε ολόκληρη την πορεία της δημιουργίας του.


Kiki de Montparnasse, 1923

Lee Miller, 1930 Αργυροτυπία, μεταγενέστερη εκτύπωση, Ιδιωτική συλλογή

 fashion photography
Πρώτη φορά οργανώνεται στην Ελλάδα μια τόσο μεγάλη έκθεση με έργα του, συνολικά 150 (φωτογραφίες, ζωγραφικά έργα, χαρακτικά, σχέδια, γλυπτά και ready-mades) και τα περισσότερα προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές. 
Μια μεγάλη έκθεση από γυναίκες υπαρκτές, γυναίκες της φαντασίας, μοντέλα που ποζάρουν, πρόσωπα που έχουν επινοηθεί και διαιρούνται και τα ίδια σε απειράριθμες μικρότερες ενότητες που αντιστοιχούν στα αναρίθμητα πρόσωπα της Γυναίκας





vers Fairground, 1930 

O Man Ray με τη συσκευή καπνίσματος, 1960(!!!)

Απολαύστε μερικά από τα έργα του καλλιτέχνη, που ήξερε να χαρίζει στη γυναίκα μια αύρα, ένα χάρισμα που μπορεί και η ίδια να μην είχε... 




Virginia Woolf

 Μαύρη και λευκή, 1926 Αργυροτυπία, μεταγενέστερη εκτύπωση, Ιδιωτική συλλογή

Ανατομίες, 1930 Αργυροτυπία, μεταγενέστερη εκτύπωση, Ιδιωτική συλλογή 

 Αγκαλιά, 1947 Λάδι σε χαρτόνι, ιδιωτική συλλογή

 Φωτογραφία μόδας για τον Lucien Lelong, με την Brouette του Oscar Domínguez, 1937 Αργυροτυπία, μεταγενέστερη εκτύπωση, ιδιωτική συλλογή

 Τα Δάκρυα, 1932 Αργυροτυπία, μεταγενέστερη εκτύπωση, ιδιωτική συλλογή

 Αντικείμενο προς καταστροφή, 1923 - 1971 Ξύλινος μετρονόμος και κομμάτι αργυροτυπίας, Ιδιωτική συλλογή

Ίσως από τα πιο γνωστά έργα του: Το βιολί του Ingres, 1924 Αργυροτυπία, μεταγενέστερη εκτύπωση,ιδιωτική συλλογή 


Ο Man Ray γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου το 1890, στη Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α. και  πέθανε στις 18 Νοεμβρίου το 1976, στο Παρίσι.




  Autoportrait, 1926



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου