Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Ένκι Μπιλάλ (Enki BIlal)

Λίγοι σχεδιαστές έχουν αφήσει τόσο γερό αποτύπωμα στην 9η τέχνη όσο αυτό, που έχει ήδη αφήσει ο 62χρονος πολυβραβευμένος δημιουργός κόμικς και σκηνοθέτης Ένκι Μπιλάλ.
Επηρεασμένος από το κλειστοφοβικό σύμπαν του Κάφκα και από τη φανταστική λογοτεχνία του Λάβκραφτ, ο Ενκι Μπιλάλ ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως βραβευμένος σε διαγωνισμό κόμικς του περιοδικού «Pilote», πρωτεργάτης του οποίου ήταν ο Ρενέ Γκοσινί. 
Ο πόλεμος με τη βία και τον παραλογισμό του, αλλά και η ελπίδα, η αυταπάρνηση και η αδελφοσύνη αποτελούν μόνιμα θεματικά μοτίβα του Μπιλάλ. Έχει  δημιουργήσει ένα σύμπαν, όπου κυριαρχεί η παραδοξότητα, η τεχνολογία και η παρακμή. Στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Βαβέλ έχουν κυκλοφορήσει η «Γυναίκα παγίδα» και το «Ισημερινό ψύχος», ενώ από τις εκδόσεις Μαμούθ-comix «Ο ύπνος του τέρατος», «32 Δεκέμβρη», «Ραντεβού στο Παρίσι», «Τέσσερα» και «Ανιμαλ-Ζ».
Ύστερα από πρόσκληση του "πατέρα" του Πολέμου των Άστρων, Τζορτζ Λούκας, μαζί με άλλους καταξιωμένους καλλιτέχνες δημιούργησαν περισσότερους από 100 πίνακες και σκίτσα βασισμένα σε ένα γαλαξία πολύ μακριά. Τα σκίτσα αυτά περιλαμβάνονται στο βιβλίο "Star Wars Visions" και το λεύκωμα αυτό 176 σελίδων, μόλις κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ. 

http://bilal.enki.free.fr/  


* Άντε να δούμε πότε θα έρθει το λεύκωμα "Star Wars Visions" και στην Ελλάδα...

2 σχόλια:

  1. Τι ωραίο που δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το πόσο αστρονομικό είναι το θέμα και τι θα πουν εκείνοι που θα το διαβάσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, Κωνσταντίνε! Μου αρέσει και το απολαμβάνω κι εγώ! Είναι υπέροχο, σκέψεις και συναισθήματα που μας γεννά το Σύμπαν της Τέχνης, να μπορούμε να τα εκφράζουμε μαζί με αναρτήσεις χωρίς περιορισμούς.(η συνέχεια στο πρόχειρο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή