Τρίτη 14 Μαΐου 2013

La mer, trois esquisses symphoniques pour orchestre, Claude Debussy, 1905




Achille-Claude Debussy (1862 – 1918) 




  1. (~09:00) "De l'aube à midi sur la mer" - très lent - animez peu à peu (si mineur)
  2. (~06:30) "Jeux de vagues" - allegro (dans un rythme très souple) - animé (do dièse mineur)
  3. (~08:00) "Dialogue du vent et de la mer" - animé et tumultueux - cédez très légérement (do dièse mineur)


Ο Claude Debussy προοριζόταν από τους γονείς του για καριέρα ναυτικού. Ωστόσο, αποφεύγοντας ως ενήλικος την θάλασσα, εμπνεύστηκε για αυτήν την εκπληκτική ιμπρεσσιονιστική δημιουργία από σύγχρονούς του ζωγραφικούς πίνακες. Το γεγονός φαντάζει εκπληκτικό, αν αναλογιστεί κανείς τη ζωντάνια με την οποία αναπαρίστανται τα φυσικά φαινόμενα ενός θαλασσινού τοπίου. Εξηγείται ενδεχομένως μονάχα αν λάβουμε υπόψιν την καλλιτεχνική ιδιοφυΐα του μουσουργού, όσο και των σύγχρονών του ζωγράφων του ιμπρεσσιονιστικού κινήματος.

File:Debussy - La Mer - The great wave of Kanaga from Hokusai.jpg

Μολαταύτα, ως εξώφυλλο της πρώτης ηχογράφησης του 1905, επιλέχθηκε μια ukiyo-e απεικόνιση του "Μεγάλου Κύματος έξω από την Kanagawa", σε ξύλινο χαρακτικό από τη σειρά "Τριάντα έξ Απόψεις του Όρους Fuji", του μεγάλου Ιάπωνα Hokusai (1830). Διόλου περίεργο αν υπολογίσουμε την τεράστια επίδραση της Ιαπωνικής τέχνης στους ζωγράφους της περιόδου.


1 σχόλιο:

  1. Υπέροχο! Καλά έκανα και διέκοψα για λίγο την από το πρωί πολύωρη εργασία μου. Αυτό είναι! Διάλειμμα και..."βουτιά" στη Θάλασσα. Μου έφερε στο νου πίνακες του αγαπημένου Claude Monet. Όσο για το Μεγάλο Kύμα, το έχω βρει σε υαλότουβλα και στολίζει την πρόσοψη του σπιτιού μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή