Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Μάνος Χατζιδάκις, 19 χρόνια μετά…


Άλλος ένας που δίκαια μπαίνει στη μίνι μας σειρά "Μεγάλοι Έλληνες", είναι και ο Μάνος Χατζιδάκις. Δεν υπάρχει κάποιος που να μη γνωρίζει το μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη και γι’ αυτό δεν θα αναρτήσω βιογραφικά κ.λπ.
Σαν  χθες -15 Ιουνίου – το 1994 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία  69 ετών.
Μια μικρή "γεύση" από όχι και τόσο γνωστά τραγούδια του. 



Ο ερμηνευτής Βασίλης Γισδάκης θυμάται: 

"Η καθοδήγηση των ερμηνειών γινόταν με ένα μαγικό τρόπο! Στο μετέδιδε με τις απαλές κινήσεις των χεριών και τις εκφράσεις του προσώπου και φυσικά με την αύρα του και τη σιγουριά του. Το ίδιο συνεβαινε και στις συναυλίες. Δεν είναι τυχαίο πως καμιά σημερινή συναυλία με έργα του δεν έχει φτάσει τη μαγεία που ο ίδιος έβγαζε όταν βρισκόταν επί σκηνής μαζί με τους μουσικούς και τους διηύθυνε." 






Τα Λειτουργικά ηχογραφήθηκαν το 1971 στη Νέα Υόρκη, στο σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι, τότε που ο συνθέτης δήλωνε κατενθουσιασμένος με τη Φλέρυ Νταντωνάκη.  
 
 


Μάλιστα, είχε παραγγείλει και στον φίλο του στην Ελλάδα, Γιάννη Τσαρούχη, να ζωγραφίσει το εξώφυλλο του δίσκου.    



Το θέμα είναι, όμως, πως τα Λειτουργικά που επρόκειτο να κυκλοφορήσουν τη χρονιά της ηχογράφησης τους, εγκαταλείφθηκαν σαν σχέδιο από τον Χατζιδάκι, λόγω διαμονής του στις ΗΠΑ και επειδή είχε ήδη μπει στη διαδικασία πραγμάτωσης του Μεγάλου Ερωτικού, πάντα με τη φωνή της Φλέρυς. 


 Eξίσου ωραίο τραγούδι είναι και αυτό από την "Εποχή της Μελισσάνθης":

 

Το 1945, σε ηλικία 20 ετών, ο Μάνος Χατζιδάκις μελοποίησε στίχους από την ποιητική σύνθεση ''Μπολιβάρ'' του υπερρεαλιστή Νίκου Εγγονόπουλου.

Η μελοποίηση αυτή στο ''Μπολιβάρ'' κυκλοφόρησε το 1983 σε ένα δισκάκι 45 στροφών με ερμηνευτή τον 23χρονο τότε Βασίλη Λέκκα.



Μακάρι,  να τα κατάφερε και να συνάντησε ".. μερικούς  σοφούς που δεν τους ένιωσε όταν ήταν νέος…"
 



Και η "Χατζιδακιάς" σε στίχους Νίκου Γκάτσου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου