Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Αντόνι Γκαουντί, 1852- 1926

Σήμερα η ιστοσελίδα Google είναι αφιερωμένη στον Αντόνι Γκαουντί, επ' ευκαιρία της γεννήσεώς του, ακριβώς προ 161 ετών.

161α γενέθλια του Αντόνιο Γκαουντί

Διαβάζουμε στη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια



"Ο Αντόνι Γκαουντί (Antoni Gaudí ή με το πλήρες του όνομα: Antoni Gaudí i Cornet) (25 Ιουνίου 1852 – 10 Ιουνίου 1926) ήταν σημαντικός Καταλανός αρχιτέκτονας της Αρ Νουβό.

Γεννήθηκε στη Ρέους, αλλά σπούδασε και εργάστηκε στη Βαρκελώνη όπου βρίσκονται και τα πιο σημαντικά έργα του, τα οποία ξεχωρίζουν για το σχεδιασμό τους.
Ο Γκαουντί διαμορφώθηκε επαγγελματικά και πνευματικά στο κοσμοπολίτικο περιβάλλον της Βαρκελώνης. Μελέτησε τα καλλιτεχνικά ρεύματα του παρελθόντος, την ισλαμική και τη γοτθική αρχιτεκτονική η οποία μάλιστα εκείνη την εποχή αναβίωνε. Δέχτηκε την επιρροή του Viollet-le-Duc, των John Ruskin και Richard Wagner και μέσα από το έργο του θέλησε να ανανεώσει την τοπική αρχιτεκτονική έκφραση επεξεργαζόμενος νέες φόρμες.
Ένα από τα πιο σημαντικά του έργα είναι το Μέγαρο Γκουέλ, (η κατασκευή του ξεκινά το 1886 και ολοκληρώνεται το 1888). Ο σχεδιασμός του κτιρίου ανατέθηκε στον Γκαουντί από τον Δον Eusebi Güell i Bacigalupi, εξέχουσα μορφή στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή της πόλης και με ισχυρή επιρροή στην πολιτική.
Το τελευταίο και ένα από τα χαρακτηριστικά έργα του είναι η εκκλησία Σαγράδα Φαμίλια, η οποία έμεινε ημιτελής λόγω του θανάτου του αρχιτέκτονα.

Τα έργα του Γκαουντί δίνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στη Βαρκελώνη και αποτελούν πόλους έλξης για επισκέπτες και μελετητές. Χαρακτηριστική είναι μια από τις τεχνικές του Γκαουντί ο οποίος χρησιμοποιούσε κομμάτια από κεραμικά πλακίδια για να διακοσμήσει και να χρωματίσει κάποια από τα έργα του. Σήμερα πολλά από τα διακοσμητικά αναμνηστικά που πωλούνται στη Βαρκελώνη χρησιμοποιούν την τεχνική αυτή."



Ο Γκαουντί θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του μοντερνισμού και ένας από τους ελάχιστους αρχιτέκτονες, τα έργα των οποίων αναγνωρίζονται με χαρακτηριστική ευκολία, ακόμη και από τον αδαή. Αυτό επειδή, αφενός μεν όλα φέρουν την εικαστική του υπογραφή (βιομορφισμός, πολυχρωμία, συγκρητισμός, καινοτομία) και αφετέρου, αν και έχουν επηρεάσει στρατιές άλλων δημιουργών, ουσιαστικά δεν έχουν αντιγραφεί αυτούσια, όπως έγινε με τους Frank Lloyd Wright, Mies Van der Rohe, Walter Gropius, Le Corbusier.


Έχοντας φιλοξενήσει στο πρόσφατο παρελθόν ορισμένα από τα πασίγνωστα έργα του, ας δούμε και τα λιγότερο γνωστά εσωτερικά.














































1 σχόλιο:

  1. Ωωωω!!! Σουρεαλιστικό, παραμυθένιο, κυματιστό όνειρο η Τέχνη του Μύστη Γκαουντί! Υπέροχη ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή