Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Φωτεινά Μυστήρια



Πριν δυο μέρες, επισκέφθηκα για πολλοστή φορά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Ηράκλειο της Κρήτης. Όμως, αυτήν τη φορά είχα την τύχη, να περιηγηθώ στην έκθεση Ολογραμμάτων που πραγματοποιείται στο Μουσείο και να "ταξιδέψω" με τα τρισδιάστατα  εκθέματα και τα οπτικά παράδοξα που εκτίθενται.

 Ολόγραμμα Λύκου της Σιβηρίας
 

Η έκθεση διοργανώνεται από το Μουσείο Οπτικής (Optimus) του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Αγ. Πετρούπολης (Ρωσία) (SPbGU ITMO) μαζί με το Ελληνικό Ινστιτούτο Ολογραφίας και πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και των Φίλων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.


Με  ένα συναρπαστικό και απλουστευμένο τρόπο παρουσιάζονται στο κοινό οι οπτικές τεχνολογίες επεξηγώντας τα φαινόμενα απεικόνισης αντικειμένων και οι σύγχρονες εφαρμογές τους, όπως ήδη χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση.  Απώτερος σκοπός είναι να εξοικειώσει τις νεαρές ηλικίες (μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, νέους ερευνητές) στον τομέα αυτό και ταυτόχρονα να προσελκύσει το ενδιαφέρον τους στις πολλά υποσχόμενες  προοπτικές και εφαρμογές των οπτικών τεχνολογιών.


Ολόγραμμα Εντόμων


Ο κύριος κορμός της έκθεσης αποτελείται από ένα ταξίδι στον κόσμο της ολογραφίας από τα πρώτα βήματά της μέχρι τα πιο σύγχρονα επιτεύγματα μέσα από εντυπωσιακά, συλλεκτικά ολογράμματα ποικίλου περιεχομένου και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις που αναφέρονται σε θέματα σχετικά με την Φύση και τα φυσικά φαινόμενα.
Η συλλογή ολογραμμάτων του Ελληνικού Ινστιτούτου Ολογραφίας είναι από τις μοναδικές στον κόσμο, αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων του ΕΙΟ την τελευταία 25ετία, και παρουσιάζεται σε ένα μεγάλο μέρος της για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Οι επισκέπτες  θα έχουν το μοναδικό προνόμιο, να δουν για πρώτη φορά μοναδικά συλλεκτικά ολογράμματα μουσειακών αντικειμένων από το Hermitage μέχρι το Βρετανικό Μουσείο, τον Michael Jackson, τον Boy George, τον Terminator, τον Batman, το Avatar αλλά και τον Πόλεμο των Άστρων, μικροσκόπια και πιστόλια που προβάλλουν στον χώρο, εικονικές τρύπες και φινιστρίνια, πορτραίτα ζώων και εντόμων, ολογράμματα που εκτίθενται αυτήν την εποχή στον μουσείο του ΜΙΤ, συνθετικά και διαφημιστικά ολογράμματα από τα στούντιο της Καλιφόρνια και Οπτικούς Κλώνους έργων τέχνης.


Ολόγραμμα του Michael Jackson



                                                                       Μινωίτισσες Θεές



Εντυπωσιακότατη παρουσία στην είσοδο του μουσείου η ολογραφική  robo-gehisa που υποδέχεται τους επισκέπτες!



Πήλινος Δίσκος Φαιστού


                                                               Το Δισκοπότηρο του Θωμά





                                                       Πήλινο άγαλμα της Θεάς των Όφεων
 

Χρυσή Μυκηναϊκή Κύλικα



Πιστέψτε με, η περιήγηση στην έκθεση ολογραφίας στο Ηράκλειο, είναι εμπειρία ζωής! Μην την χάσετε, είναι ταξίδι εκπαιδευτικό και διαδραστικό, για όλες τις ηλικίες στον μαγικό κόσμο της οπτικής, της τεχνολογίας και των χρωμάτων.


Ολόγραμμα Στρουθοκάμηλου



Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στους χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας έως το τέλος Ιανουαρίου 2014.



Κεφάλι γυναικείου Ειδωλείου








Η αλήθεια είναι, ότι πάντα με μαγνήτιζαν οι ολογραφίες και τυχαίνει να έχω μερικές στο σπίτι μου, με γνωστά αγαπημένα μου θέματα (καράβια, φάρους, πλανήτες...),όλες δώρα συναδέλφου και κουμπάρου με μεταπτυχιακό στην ολογραφία (Παρίσι) και από τα μεγάλα ονόματα στην Ελλάδα.

Δεν ξέρω γιατί κολλάω και σαγηνεύομαι  κάθε φορά μπροστά στα ολογράμματα…

Ειλικρινά προβληματίζομαι…

Ίσως γιατί μέσα τους η επιστήμη με την τέχνη παντρεύονται δίνοντας όρκους πίστης;

Ίσως γιατί με προκαλούν σε μια πιο ολοκληρωμένη επαφή μαζί τους, θέλοντας να τα αγγίξω, να ''αναμιχθώ'' με αυτά κι ας μην πιστεύω ότι υπάρχουν πραγματικά;

Ίσως γιατί καταφέρνουν και μου μπλοκάρουν το νου με τον καταιγισμό πληροφοριών; Δεν ξέρω αν μπροστά τους αφομοιώνω αυτό που πρέπει να προσλάβω -γιατί δεν μπορώ να σκεφτώ όταν τα βλέπω- πάντως καταφέρνουν και απελευθερώνουν τις αισθήσεις, το μάτι δεν χορταίνει να ρουφάει, ενώ τα χέρια είναι έτοιμα να χωθούν μέσα.

Αρκεί να κινηθείς και έχεις άπειρες θέσεις θέασης. Και όμως είναι άυλη εικόνα, φως εκ φωτός…

Χώρος, χρόνος, κίνηση…

Μια μοναδική αίσθηση αιώρησης, που τόσο όμορφα και απλά περιγράφει ο Erzenberger στο ποίημά του ''Ολόγραμμα'':



Αυτή η πρόταση

Βρίσκεται στον αέρα

Είναι διάφανη
Και τόσο ελαφριά 
Ελαφρύτερη κι από τον αέρα
Αυτή η πρόταση αργά

Ξεκολλά από το πάτωμα

Και κρέμεται

Αυτή η πρόταση
Μένει μετέωρη
Ώσπου να τελειώσει

Με τις ίδιες λέξεις
Που άρχισε 
Αυτή η πρόταση 
Βρίσκεται στον αέρα… 

Πήλινο Σύμπλεγμα Έρωτος και Ψυχής

4 σχόλια:

  1. Έξοχα!
    Δεν γνώριζα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ηρακλείου. Έχω πάει μόνο στο Ενυδρείο. Άλλος ένας λόγος να ξαναεπισκεφθώ την Κρήτη. Τα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας είναι τα πρώτα που επισκέπτομαι σε κάθε πόλη. Πέραν του Γουλανδρή (που μου κόλλησε το μικρόβιο από παιδάκι) έχω πάει σε δεκάδες, με πλέον εξέχοντα της Νέας Υόρκης, της Βιέννης και του Λονδίνου (παραμένει το κορυφαίο). Συγνώμη, αλλά τα προτιμώ από της Ιστορίας/ Αρχαιολογίας και από της Τέχνης. Την τέχνη την κατανοώ και από τα άλλα μέσα (βιβλία, άλμπουμ, διαδίκτυο) αλλά τα αρχαία θέλω να τα δω όπως εσύ τα ολογράμματα και το να ανεβαίνεις τα σκαλιά του βωμού του Διός της Περγάμου ή να περνάς κάτω από την πύλη της Ιστάρ (όπως πρόσφατα είχα την τύχη στο Βερολίνο) είναι εμπειρία συγκλονιστική. Ακόμη περισσότερο να συλλαμβάνεις το παιχνίδισμα φωτός των ορυκτών (που δεν μεταφέρεται με τα σημερινά μέσα) ή να θαυμάζεις ένα πανέμορφο διόραμα άγριας ζωής, χωρίς να λυπάσαι τα ζωντανά του ζωολογικού κήπου ή του τσίρκου. Αυτή είναι μία περίπτωση που ο θάνατος είναι προτιμότερος από την ζωή, καθώς η δεύτερη δεν είναι φυσική και ελεύθερη, ενώ ο πρώτος εξυπηρετεί ανώτερους σκοπούς, όπως η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση για τη μητέρα μας, τη Φύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για άλλη μια φορά θα συμφωνήσω μαζί σου! Ανατριχιάζω στη σκέψη και μόνο των ζώων του ζωολογικού κήπου ή του τσίρκου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι. Προτιμότερη η αξιοπρέπεια ενός έντιμου θανάτου. Εξάλλου ο θάνατος είναι στη φύση όλων των ζώων, η σκλαβιά, ο εξευτελισμός και η φυλακή όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχετικά με τα αρχαία, μου αρέσουν και στα Μουσεία, αλλά προτιμώ να περπατώ μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους, να χαϊδεύω τα ερείπια, να τους μιλώ και να στοχάζομαι…

    ΑπάντησηΔιαγραφή