Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Τα πριγκιπικά έπιπλα των Roentgens!



Στο Metropolitan Museum of Art, στη Νέα Υόρκη, είχαν εκτεθεί τον Γενάρη του 2013 έργα του Αβραάμ Ρέντγκεν (1711-1793) και του γιου του David (1743-1807) σε μια έκθεση με τίτλο Extravagant Inventions.  Οι  Roentgens ήταν Γερμανοί, γνωστοί για τα καινοτόμα σχέδια τους, που συχνά ενσωμάτωναν εξελιγμένες και εκπληκτικές μηχανικές συσκευές στα πολυτελή έπιπλα της εποχής τους .
 
Κομψά ντουλάπια  και τραπέζια, από ξύλο,  σκαλισμένα και επιχρυσωμένα  σε κάποια σημεία.


Μέσα παραμονεύουν κρυμμένα περισσότερα από ό,τι σε ένα ελβετικό μαχαίρι!  
Slide-out επιφάνειες γραφής, κρυφά συρτάρια, μυστικoί χώροι έτοιμα να αποκαλυφθούν  με το γύρισμα ενός κλειδιού.





Μερικά από αυτά είναι έργα τέχνης από μόνα τους. 











Όμορφα σχεδιασμένο και διακοσμημένο το ερμάρι αυτό, με πολύπλοκους μηχανισμούς που επιτρέπουν σε πόρτες και συρτάρια να ανοίγουν αυτόματα με το πάτημα ενός κουμπιού, είναι ένα σπάνιο κομμάτι και λόγω του μεγέθους του!




Διακοσμημένο με παραστάσεις, με όμορφα μαρκετερί  και περίπλοκα σχέδια και εικόνες, είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου με καπλαμά ξύλου . Ήταν ιδιοκτησία του βασιλιά Frederick William ΙΙ.










Κάποια μπορεί να θυμίζουν στη λειτουργικότητά τους τα σύγχρονα  πτυσσόμενα γραφεία.

Η διαφορά τους όμως, πέρα από αισθητική, είναι ότι κατασκευάστηκαν πριν από διακόσια χρόνια με απλά εργαλεία χειρός και εξακολουθούν να λειτουργούν!






Άλλα, μόλις ανοίξουν, μετατρέπονται σε τάβλι και σκακιέρα!





Λέγεται, ότι  ο βασιλιάς Louis XVI πήρε υπό την βασιλική προστασία του τον David Roentgen, όταν παρέδωσε αυτό το όμορφο μουσικό έπιπλο για την βασίλισσά του, την Marie Antoinette, το 1784. Το έπιπλο είναι ένα νεοκλασικό αριστούργημα, και ο μηχανισμός πίσω από αυτό είναι πραγματικά εξαιρετικός: ο αριθμός χτυπά τις χορδές σε τέλειο ρυθμό με δύο μικρά σφυριά μετάλλων που προσαρμόστηκαν στα χέρια της, τα οποία κινούνται με μεγάλη ακρίβεια!







Παρακολουθήστε μια επίδειξη της βασίλισσας Μαρίας Αντουανέτας να παίζει μία  από τις οκτώ μελωδίες που μπορεί να εκτελέσει το μουσικό έπιλο.





...κι εγώ που, μέχρι τώρα, νόμιζα πως είχα ένα σπάνιο, πανέμορφο, παλιό ινδικό σεκρετέρ, τώρα το κοιτώ και μου φαντάζει τόσο… απλό στη λειτουργία του! 
Εξακολουθώ όμως να το αγαπώ και να γράφω όλα τα χειρόγραφα μόνο πάνω σ’ αυτό.

1 σχόλιο: