Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Ο δεξιοτέχνης ρεμπέτης, στην πενιά και τη στιχογραφία, Μάρκος Βαμβακάρης.



Δύσκολο μου φαίνεται να γράψεις για έναν τόσο σπουδαίο συνθέτη, τον Συριανό καλλιτέχνη Βαμβακάρη, τον "Φράγκο", όπως ήταν το παρατσούκλι του, τον "πατριάρχη του ρεμπέτικου, τον άνθρωπο που έκανε γνωστό το ρεμπέτικο είδος λόγω της μεγάλης επιτυχίας που είχαν τα δισκογραφημένα τραγούδια του.  Ο Μάρκος Βαμβακάρης καθιέρωσε την ορχήστρα με μπουζούκια και μπαγλαμάδες, η οποία αντικατέστησε την προηγούμενη λαϊκή ορχήστρα των σαντουροβιολιών".



Για τη βιογραφία του γράφει ο Διονύσης Καλαφάτης:

Από την εκπομπή "ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ" αφιέρωμα στη ζωή και την καλλιτεχνική διαδρομή του μεγάλου ρεμπέτη μουσικού.


Μερικά τραγούδια του βιωματικά, όπως όλα σχεδόν.

"Να γιατί περνώ", 1937 

http://www.youtube.com/watch?v=7XTfzcNDiJk


"Το μινόρε της αυγής"



"Φραγκοσυριανή"




Και μια ιστορία όχι πολύ γνωστή…

http://www.mixanitouxronou.gr/pos-o-markos-vamvakaris-esose-to-mano-chatzidaki-apo-kavga-se-rempetadiko/#sthash.Za0ZeAbV.dpbs

Η προτομή του στην Άνω Σύρο και το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη. 


 

2 σχόλια:

  1. Για τον Τσιτσάνη ήταν η προηγούμενη ανάρτηση.
    Κατά σύμπτωση είμαι στην Σύρο τώρα, όπου οι νεολαία τιμά κατ'εξοχήν τα σκυλάδικα. Αλλά σήμερα έχει Σαββόπουλο στο "Απόλλων".
    Έβλεπα χθες τις προτομές στο Δημαρχείο. Ανάμεσα σε Βικέλα, Ροΐδη και Σουρή παρείσφρησε η Ρίτα Μπούμη- Παππά, την οποία θυμίζει η "ξέρεις ποιά". Έχει ήδη ξεχαστεί αν και την εποχή της δεξιάς απολυταρχίας μεσουρανούσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωχ, την πάτησα! Κι όχι τίποτα άλλο, αλλά καμάρωνα κι από πάνω που ήδη είχες αναφερθεί στον καλλιτέχνη. Ξέρεις πώς το λέμε αυτό, εδώ στην Κρήτη; "Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά". Εμ, βέβαια... Όταν αναρτάς στις 2 τα ξημερώματα, μετά από εντατική δουλειά, έχεις τα σαρδάμ σερβιρισμένα έτοιμα! Γι’ αυτό το σβήνω τώρα από την ανάρτηση.
    Τέλεια η Σύρος, την αγαπώ ιδιαίτερα. Ήταν η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα, που με έστειλε το Υπουργείο Παιδείας να κάνω σεμινάρια σε νεοδιορισμένους εκπαιδευτικούς. Πανέμορφα μέρη, ωραία αρχιτεκτονική, κτίρια με ψυχή και ιστορία, ωραίοι άνθρωποι, καθαρή Θάλασσα, πεντανόστιμη κάπαρη, ασφαλές λιμάνι για ιστιοφόρα, επιβλητικός πέτρινος φάρος!!! Η πρώτη μου επαφή με Ρίτα Μπούμη Παπά ήταν μέσα από ένα ποίημα που μου έδωσαν να αποστηθίσω και να απαγγείλω μικρή: "Ο θαλασσοπόρος"!
    … "ξέρω ποια;;;"…

    ΑπάντησηΔιαγραφή