Ο Miroslav Tichý γεννήθηκε την 20 Νοεμβρίου του 1926 στο χωριό Kyjov στη Μοραβία της Τσεχίας. Αρχικά σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Πράγας την οποία εγκατέλειψε μετά την Σοβιετική κατοχή (αφού φυλακίσθηκε επί 8 έτη ως αντιφρονούντας) και κατόπιν αποτραβήχτηκε από την κοινωνία, ζώντας ως ακτήμονας ερημίτης και στράφηκε σε μια ιδιότυπη ενασχόληση με την φωτογραφία.
Οι φωτογραφικές μηχανές του ήταν αυτοσχέδιες και από ευκαιριακά υλικά (κόντρα πλακέ, χαρτόνια, λάστιχα, καπάκια από μπουκάλια, κονσερβοκούτια) ενώ τους φακούς και τηλεφακούς κατασκεύαζε από πλεξιγκλάς. Εμφάνιζε τις φωτογραφίες σε αυτοσχέδιο σκοτεινό θάλαμο στο κατάλυμά του του (ένα ετοιμόρροπο σπίτι το οποίο κατέλαβε) και κάποιες από αυτές τις κολλούσε σε χαρτόνι αφού τις επεξεργαζόταν με τα δάκτυλά του, άλλες τις έκαιγε σαν προσάναμμα και τις υπόλοιπες τις πετούσε άτακτα στο πάτωμα. Κάθε φωτογραφία φέρει τα σημάδια του πρωτόγονου οπτικού εξοπλισμού αλλά και των συνθηκών "φύλαξης".
Το αγαπημένο θέμα του ήταν οι γυναίκες, τις οποίες αποτύπωνε με μεθόδους ηδονοβλεψία. Ορισμένες φαίνονται να ποζάρουν στον φακό και πρόκειται για παιχνίδι, καθώς δεν πίστευαν πως η καρικατούρα μηχανής που κρατούσε ήταν λειτουργική.
Στα 20-25 έτη που διήρκεσε η φωτογραφική του καριέρα ίσως τράβηξε 700000- 1000000 φωτογραφίες, ελάχιστες εκ των οποίων έχουν διασωθεί με ενέργειες του Roman Buxbaum.. Το 1985 εγκατέλειψε τη φωτογραφία για χάρη της ζωγραφικής και αργότερα και αυτήν, καθώς στο τέλος της ζωής του το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν το ρούμι, σύμφωνα με δήλωσή του.
Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για τον καλλιτέχνη αυτόν, για τον οποίο γνωρίζουμε τόσο λίγα.
Αλλά ας αφήσουμε να μιλήσουν οι εικόνες του, οι οποίες είναι απίστευτα ελκυστικές και υμνούν την καθαρή τέχνη όπως κάθε τι που εκπέμπεται από το ακατέργαστο ασυνείδητο του δημιουργού και τροφοδοτείται από τους πόθους είτε τους φόβους του. Προσωπικά προτιμώ τις φωτογραφίες αυτές από οποιεσδήποτε άλλες που χρειάστηκαν πανάκριβο εξοπλισμό και πολύπλοκες τεχνικές επεξεργασίες για να φθάσουν να μοιάζουν τελικά σαν φτιασιδωμένες φθηνές πουτάνες.
Παρόμοια θεματολογία και αφαίρεση χαρακτηρίζει και τα υπόλοιπα εικαστικά του έργα.
Γεια περισσότερες πληροφορίες: http://www.tichyfotograf.cz/en/miroslavtichy-life.html
Αυθεντικές εκφράσεις προσώπων, αποζάριστες... πόζες, χαλαρές, φυσικές, αυθόρμητες στιγμές! Λες και χωμένος σε σοφίτα, ανακαλύπτεις παλιό σεντούκι, απ’ όπου ξεπηδούν εικόνες άλλης εποχής!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω σε ένα αφiέρωμα της Biennale di Venezia είχα δει δουλειά του.
Καλά, όταν δει ο Γιάννης τη φωτογραφική μηχανή, θα πάθει πλάκα...
Δεν θα απορήσω αν έχει φτιάξει και ο Κυρ Γιάννης μία από ξυλεία πεύκης.
ΑπάντησηΔιαγραφή