Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Le Grand Bleu, Luc Besson, 1988




Η ανάρτηση της Κατερίνας θα μπορούσε να καταταχθεί στην ενότητα "Φύση". Η "Τέχνη" μπορεί να εννοηθεί ως κατοπτρικό είδωλο της φύσης και αυτό δεν αφορά μόνο τον Νατουραλισμό ή τον Ρεαλισμό, αλλά ακόμη και τον Ιμπρεσιονισμό ή Εξπρεσιονισμό ή Σουρεαλισμό ή και οποιαδήποτε άλλη σχολή, καθώς όλες αναπαριστούν και πραγματεύονται φαινόμενα του φυσικού κόσμου. Το πάθος και το συναίσθημα του Ρομαντισμού για παράδειγμα είναι ψυχικά φαινόμενα και ως τέτοια ανήκουν στον ιδεατό χώρο της φύσης. Τα υλικά της τέχνης, ανόργανα και οργανικά, προέρχονται από τη φύση. Ο καλλιτέχνης προέρχεται από τη φύση. Τα μοντέλα προέρχονται από τη φύση. Και ως φύση συχνά εννοείται το τμήμα του υλικού κόσμου που υπόκειται άμεσα στην εμπειρία μας. Ως εκ τούτου, μεγάλα τμήματα του σύμπαντος προοδευτικά ενσωματώνονται στην έννοια του φυσικού κόσμου και τροφοδοτούν την τέχνη.
Η φύση είναι τόσο ελκυστική για τον άνθρωπο όσο η μητρική αγκαλιά, καθώς γιαυτό ακριβώς πρόκειται. Έτσι, πολλές φορές, η τέχνη δεν χρειάζεται να προσθέσει κάποια αφηρημένη ιδέα ή να σκηνοθετήσει τα φυσικά στοιχεία. Αρκεί να αναπαραστήσει ένα τμήμα του φυσικού κόσμου, μέσα από την οπτική και την μανιέρα του καλλιτέχνη, ώστε να προκύψει ένα ενδιαφέρον αισθητικό και καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Σε αυτή την πραγματικότητα βασίζεται η ιδέα του Cinéma du look, όπου ο φυσικός κόσμος δεν λαμβάνει χαρακτήρα σκηνικού αλλά διεκδικεί τον ρόλο του πρωταγωνιστή, με τους ανθρώπους κομπάρσους να παρεισφρύουν στις σχισμές του μεγαλείου της φύσης.
Μια τέτοια ταινία είναι το Απέραντο Γαλάζιο.





8 σχόλια:

  1. Υπέροχη ταινία, Ελευθερία και κάθαρση μαζί! Μπράβο, Κωνσταντίνε, το έσωσες πάλι...
    Όμως εδώ που τα λέμε, ΤΕΤΟΙΟ μακροβούτι και μάλιστα με μιαν ανάσα, αυτό κι αν θέλει - είναι Τέχνη!!! Πάντως, οι καταδύσεις σε κάνουν να νιώθεις πως βουτάς στο Σύμπαν της Τέχνης! Τύφλα να έχουν οι πίνακες ζωγραφικής στα καλύτερα Μουσεία του κόσμου. Χρώματα,ήχοι,αισθήσεις ΟΛΑ σε περιβάλλουν και σε ταξιδεύουν ζωντανά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι από την υποξυγοναιμία. Προκαλεί Οργανικό Ψυχοσύνδρομο με ευφορία και παραισθήσεις. Λόγω αυτού έχουν πνιγεί πολλοί δύτες οι οποίοι έχασαν την αίσθηση του χρόνου. Παρόμοιος είναι και ο "Ροζ Θάνατος" από τα μαγκάλια, καθώς και ο ατυχηματικός θάνατος των ασφυξιοφιλικών και των χρηστών εισπνεόμενων ουσιών ή οπιοειδών, ενώ και οι "Μεταθανάτιες Εμπειρίες" με τα γαλήνια τούνελ πιθανώς οφείλονται στην ίδια αιτία.
    Φυσικά, όταν υπάρχει έλεγχος (στην περίπτωση της άπνοιας πρέπει πάντα να υπάρχουν δύτες με SCUBA για περίπτωση ανάγκης διάσωσης) αντιλαμβάνομαι πως πρέπει να πρόκειται για μοναδική εμπειρία, την οποία ως χρόνιος καπνιστής ουδέποτε επεδίωξα να βιώσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί υποξυγοναιμία, όταν βουτάς με μπουκάλες και τηρείς όλους τους καταδυτικούς κανόνες ασφαλείας προσέχοντας πολύ και τη σωστή αποσυμπίεση όταν ανεβαίνεις;
    Δεν υπάρχει πρόβλημα, μόνο η "μαγεία" του βυθού, που είναι πέρα για πέρα αληθινή!!!
    Ποτέ δεν είναι αργά, υπάρχουν και πολύ καλές σχολές SCUBA diving(Self-Contained Underwater Breathing Apparatus). Κι εγώ είμαι καπνίστρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νόμιζα πως μιλούσαμε για την apnoea, όπως στην ταινία.
    Το ταμπάκο είναι χορταρικό, έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από ένα σημείο και μετά είχα στο μυαλό μου καταδύσεις με μπουκάλες και πλήρη εξοπλισμό, εσύ καταδύσεις άπνοιας, ε... το μπλέξαμε λίγο, δεν πειράζει.
    Δε μου λες, στο Πανεπιστήμιο σας μαθαίνουν να λέτε την ατάκα αυτή, όποτε συναντάτε χορτοφάγο καπνιστή; Το ίδιο μου λέει και ο άντρας μου.
    Ε, λοιπόν ναι. Είναι χορταρικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όχι, από τους χασισιάρηδες το έμαθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή