Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Αδερφοί Marx, 1905 -1949


Ενεργοί σε μία ευτυχή συγκυρία, στο μεσουράνημα του Σουρεαλισμού και κατά τη διάρκεια της μετάβασης από το Vaudeville στον βωβό κινηματογράφο και κατόπιν στον ομιλούντα, οι αδερφοί Marx παρήγαγαν κωμικά αριστουργήματα και περσόνες  τις οποίες ουδείς κατάφερε να ξεπεράσει ή έστω να αντιγράψει. Το αντισυμβατικό τους χιούμορ, αρκετές δεκαετίες πριν τους Monty Pythons, εξυπηρετείτο από πολλαπλά εκφραστικά μέσα. Έδιναν την εντύπωση πως στην ίδια ακριβώς ταινία ο Chico έπαιζε μουσικό θέατρο, ο Harpo βωβό κινηματογράφο και ο Groucho ομιλώντα, ενώ στις πρώτες πέντε ταινίες συμμετείχε και ένας από τους δύο μικρότερους αδερφούς, ο Zeppo, σε "σοβαρό" εξισορροπητικό ρόλο ανάλογο του ζεν πρεμιέ.


Στην μεγάλη επιτυχία τους συνέβαλε και η εξαιρετική τους συνεργασία.


Ωστόσο δεν δίστασαν να εργαστούν και αυτόνομα ή να συνεργαστούν με άλλους καλλιτέχνες της εποχής, σε κάποιες περιπτώσεις.



Αριστούργημά τους θεωρείται το Duck Soup του 1933, στο οποίο διακωμωδείται ο ταχέως ανερχόμενος φασισμός (μεταξύ πολλών άλλων). Στα πλαίσια της άρνησης των κινδύνων της εποχής, η ταινία δεν απέδωσε εμπορικά, αλλά σήμερα συμπεριλαμβάνεται σε οποιοδήποτε κατάλογο του τύπου "οι 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών" , όπως της AFI και της DK. Οποιοδήποτε έργο τους ωστόσο συνιστάται ανεπιφύλακτα.



1 σχόλιο: